Totul despre prețul benzinei: de ce costă litrul mai puțin de 5 lei și cât se va menține acolo
Prețul benzinei a coborât, în acest weekend, sub pragul de 5 lei pentru un litru. E o veste bună pentru șoferi. Dar e ceva de durată?
Sfârșitul de săptămână a adus o veste bună pentru șoferi. Prețul benzinei a scăzut sub pragul de 5 lei pentru un litru, ceea ce nu s-a mai întâmplat de peste un an și ceva. Sigur, poți găsi variații de preț, în funcție de benzinărie și de zona în care alimentezi. Dar una dintre companiile de profil oferă reduceri în fiecare weekend, deci prețul acolo este mai mic de 5 lei.
Dar, în acest weekend, mai toate stațiile de alimentare din țară au avut prețuri la benzină și motorină în jurul valorii de 5 lei pentru un litru.
De ce a scăzut prețul benzinei și al motorinei
Răspunsul scurt, oricât de cinic poate suna, este contextul internațional, mai exact coronavirusul apărut în China. Din cauza acestei crize, prețul petrolului Brent, în funcție de care se calculează și cotațiile din România, a intrat sub 58 de dolari, cotație valabilă pentru sâmbătă după-amiază.
Pe cale de consecință, și prețurile la pompă în România au scăzut.
Epidemia declanșată în China scade cererea la nivel mondial. Așa că producătorii sunt nevoiți să lase din prețuri. Prețul petrolului Brent a scăzut, la începutul săptămânii, la cel mai redus nivel din ultimele 13 luni. Practic, e cu 25% mai mic decât vârful atins nu mai departe de luna trecută.
Din cauza coronavirusului din China, a doua mare economie a lumii, există îngrijorări la nivel mondial că impactul economic va fi unul neașteptat de mare. Cererea a încetinit pe fondul acestei crize. Totuși, nu e cazul să te bucuri pentru o lungă perioadă de timp.
Pentru că membrii OPEC – Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol – nu va sta cu mâinile în sân.
Cât durează perioada de prețuri mici la pompă
Așa cum spunem, marii producători și exportatori de petrol nu vor sta degaba. E clar că nu sunt mulțumiți cu acest preț și vor încerca să schimbe situația. Așa că pot decide să strângă un pic robinetul, să reducă producția.
Membrii OPEC vor acest lucru, dar așteaptă, în acest moment, să vadă dacă și Rusia vrea să fie parte din acest plan. Totul depinde însă de evoluția epidemiei din China și de modul în care impactează economia globală. Dacă situația de criză persistă, atunci orice încercare a OPEC de duce din nou prețul petrolului în sus ar putea eșua.
Dacă, însă, lucrurile se stabilizează și autoritățile de la Beijing reușesc să stopeze această epidemie, atunci lucrurile revin încet-încet la normal. Sigur că efectele economice vor persista. Dar situația nu se va prelungi și mai mult de atât, mai ales că Banca Centrală a Chinei a decis să relaxeze politica monetară și să injecteze niște lichidități.
E un semnal bun pentru investitori la nivel mondial.